sobota 25. června 2016

Stopařův průvodce po Galaxii


NEPROPADEJTE PANICE!
Tento přívětívý nápis má na svém obalu slavná kniha - Stopařův průvodce po Galaxii.
V mnoha ležérnějších civilizacích na Východním okraji naší Glaxie dokonce Stopařův průvodce nahradil velkou Galaktickou encyklopedii jakožto zdroj veškerého vědění a moudrosti, neboť - ač má mnoho mezer a spousta informací je pochybných nebo přinejmenším hodně nepřesných - má oproti starší a prozaičtější verzi dvě nesporné výhody.
Jednak je o něco levnější, a především má na obálce velký vlídný nápis: NEPROPADEJTE PANICE. 
Kniha Douglese Adamse obsahuje důležité informace pocházející ze Stopařova průvodce po Galaxii. Především je to ale příběh jedné "strašně pitomé katastrofy" při které je zničena Země. Přesně tak, spisovatel napsal příběh, jehož začátkem bylo vymazání Země z povrchu zemského (nebo spíše vesmírného). Jediný přeživší je pozemšťan Arthur Dent a jeho mimozemský kamarád Ford Prefect, který posledních patnáct let obýval Zemi a dělal si o ní poznámky právě do Stopařova průvodce - o dlouhém bádání a mnohých úpravách je Země popisována jako - Převážně neškodná.

Díky této katastrofe se kamarádi vydávají na vesmírnou cestu, která obsahuje spoustu dobrodružství a hlavně mnoho možností bolestivé smrti. Jejich cesta je přivede také na otázku smyslu života, vesmíru a vubec, kterou se snažila vyřešit mnohá civilizace.

Podobně jako Zeměplocha (Terry Pratchet) je i Stopařův průvodce založený převážně na humoru a originálních nápadech a obsahuje nejedno moudro do života. Díky této knize se možná přestaneme brát tak vážně a dokážeme se smířit s tím, že existují větší věci, než jsme my. Douglas Adams v příběhu využívá svou lásku ke sci-fi a fantasy, ale zároveň se dokáže přenést přes všechna klišé, která tento žánr obsahuje. Dokáže si tropit žerty z celého fantastického žánru, ze sebe i z celého lidstva.Využívá své nekonečné fantazie k vytvoření plnohodnotného a promyšleného vesmíru, jaký jsme doposud nepoznali. Během čtení knihy (knih) všechny velké příběhy i drobné poznámky pomalu zapadají do sebe. Na Stopařova průvodce navazují další čtyři knihy, které neztrácejí nic z jeho odlehčenosti a vtipnosti.

V roce 2008 vyšla v česku i audio verze této knihy, která se svou kvalitou knize skvěle vyrovnává. Audiokniha byla vydána nakladatelstvím Tympanum. Namluvil ji Dyk... Vojtěch Dyk. A podařilo se mu to s grácií a vtipem. Svou verzí přidal knize další rozměr. Každá postava má svůj specifický hlas a svou specifickou mluvu, díky které vznikají nové komické situace, které vyplynou díky hlasité interpretaci. Jde vidět, že si Vojtěch s postavami pohrál a u každé dokázal vystihou její osobnost. Stejně jako knihu i audioknihu velmi doporučuji. Audio verze je vhodná jak před spaním, tak na cesty. Je sice možné, že vám kniha nedá spát a důležité je také dávat si pozor na hlasité projevy (kterým se neubráníte) na veřejných prostranstvích i v uzavřených prostorech. Nejspíš budete při poslechu vypadat jako blázni, ale přes všechny tyto nesnáze, stojí za to se ponořit do úžasného projevu Vojtěcha Dyka a nechat se unášet nedosažitelným humurem Douglase Adamse.

A pokud se chcete setkat s dalšími milovníky Stopařova průvodce a chcete se veřejně hlásit k této ulítlosti, nezapomeňte na ručníkový den. Probíhá  25. května a jedná se o neformální svátek připomínající Douglase Adamse a jeho dílo, ve kterém je ručník nezbytností každého mezihvězdného stopaře.

5 komentářů:

  1. Stopařův průvodce je skvělý - aktuálně postupně sbírám nové ilustrované vydání od Arga, už vyšly první dvě knihy (osobně beru průvodce jako pětidílnou sérii). Pokud neznáš, mohu jen a jen doporučit, protože jsou nádherně zpracované a krásné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím četla jenom pdf verzi, což mě moc mrzí. Na nové vydání jsem narazila a máš pravdu, je zpracované úžasně :). Určitě si koupím. Viděla jsem i vydání všech pěti knih do jedné, ale to nebylo ono.

      Vymazat
  2. Tuhle sérii naprosto miluju, všechny knihy jsem četla tak 3x a rozhodně to nebylo naposledy. I ručníkový den poctivě držím :) Moc pěkný článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) taky se chystám sérii zopakovat, ta se prostě nikdy neomrzí. Ručníkový den jsem propásla :( ale ten příští už si ujít nenechám.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat